mannyvz.reismee.nl

15 juli : up in the mountain

Hallo allen!

Hierbij een eerste indruk van de eerste dag in the summerfarm up in the mountain:

5.45 mijn wekker gaat. Oe mn rug! mm Slecht bed! Ik kleed me aan en ren naar buiten, moet plassen. Brrrrr fris! en het regent! Ik loop langs de oude stal naar het houten toiletje achter de stal. Het is niet meer dan een houten hokje met twee houten gaten met houten deksels en twee houten deksels voor de kinderen. Brr de wind waait langs mn billen. Hoop dat ik geen blaasontsteking krijg!

Dan weer in the summerfarm (van 1900!) aangekomen eet ik snel mijn boterham met peanutsmør en een kopje thee. Uni staat al op om 4.45 om hout uit het bos  in de kachel te gooien zodat we warm water hebben om 6.00.

6.00 Uni en Simen doen hun laarzen aan en lopen snel naar buiten naar de stal. Ik drink snel mn thee op en loop dan achter ze aan. Dan vegen we de koeienvlaaien eerst weg voordat er gemolken kan worden. De ochtendstilte wordt onderbroken door het gebrom van de motor van de oude Furgoson traktor. Deze  wordt gestart om voor een paar uurtjes electriciteit te krijgen voor verlichting in the schuur en om te kunnen melken. Ik voer alle koeien weer met krachtvoer. Alles wordt eerst voorgespoeld met heet water van de kachel voordat er gemolken kan worden. Het zuigsysteem werkt door de electriciteit van de traktor waardoor ik het zuigsysteem op de uiers zet en de koe gemolken wordt. De melk wordt in de melkbus verzameld, daarna breng ik het naar de melktank. Simen hinkt in de stal heen en weer om te helpen met de melkbussen. Soms zijn ze behoorlijk zwaar, 20 liter melk van 1 koe. Na het meken staan de kalfjes achterin de stal te loeien voor warme melk.

7.45 We gaan weer naar binnen in de summerfarm want we moeten even wachten tot we weer heet water hebben om alles schoon te spoelen en melk voor de kalfjes. In het keukentje staat een oude kachel met een grote ijzeren pot er op waarin heet water staat te koken. Deze verwarmt gelijk de hele summerfarm! De keuken is een sauna!

8.00 De kalvjes krijgen warme melk, ze zijn ongeduldig en duwen met hun kop tegen je aan om te drinken.

8.45 Dan gaan de koeien naar buiten. Ik loop naar boven de steile heuvel op om de weg af te zetten met touw en maak de poort naar de weide open. De koeien lopen langzaam in de regen naar buiten. Als alle koeien in de weide zijn loop ik verder naar boven met een emmertje krachtvoer voor de kalfjes boven in de wei. De kalfjes zijn teleurgesteld, ze willen bij de andere koeien zijn.

9.30 Ben wel toe aan een ontbijt! Gudbrandsdalsost (kaas van de vallei Gudbrandsdalen met een soort van samiaksmaak) Even wennen maar later wel lekker met jam!

10.00 Ik loop weer naar buiten met Uni om de schuur schoon te maken. De poep van de kalfjes stinkt meer dan van de koeien.

10.30 klaar met stal schoonmaken. Ik poets mn tanden in het ijzeren schaaltje en duik weer mn bed in om wat te slapen. he he Heb ik wel even nodig!

13.30 Ik wordt wakker en Uni is al begonnen met wat eten klaar maken.

15.00 etenstijd: gekookte aardappels met schil, meatbals (vrij zacht), sju, en wat diepvriesgroente en dan met de tyttebear (vossen of veenbessen). In september hoop ik kleine potjes Tyttebærjam te kunnen maken uit het bos! Lijkt me geweldig! En die neem ik dan voor jullie mee!Laughing

15.30 de koeien staan al bij de poort in de stromende regen, ze willen weer naar binnen. We trekken onze regenpakken aan en stap weer in mn laarzen. Eerst wordt het krachtvoer in de bakken gedaan voordat de koeien de stal in gaan. Uni moet zorgen dat de koeien op de juiste plek weer staan, dat valt niet altijd mee!

16.00 kunnen we weer beginnen met melken. Ik moet nu goed opletten wanneer de koe geen melk weer geeft want 'blindzuigen'  is niet goed voor de uiers!

18.30 klaar met melken, ik lus wel een kop warme thee. Ondertussen is de regen opgehouden.

19.00 lopen we weer naar buiten om de electriciteit te verzetten in de weide zodat de koeien weer wat meer gras hebben. Het is behoorlijk steil hier, dus best zwaar lopen!

20.30 We eten met zn allen nog wat brood. Dit is de late diner. mmmm

22.00 Gaat de traktor weer even aan om de koeienvlaaien weg te vegen.

22.30 Ik poets mijn tanden in de ijzeren schaal en kijk naar buiten uit mijn raampje: Het is nog niet helemaal donker, schemerig. Ik kijk uit op de hoge toppen van het dennebos, de weide waar ik hoop een elk te zien en in de verte de bergen en daar achter de besneeuwde bergtoppen van de Jutonheimen. Prachtig!

23.00 Ik heb wat onder mn matras gelegd, hopelijk slaap ik nu beter! Welterusten!Wink

6 reacties

Kim schrijft:

Hoi Manny!
Leuk om te lezen wat je allemaal doet daar! Je hebt het wel druk zeg! Wanneer heb je dan toch tijd om die mooie foto´s te maken? Dat theater zag er leuk uit. Hoop dat alles goed met je gaat. Wanneer denk je thuis te komen? Hier gaat het goed, vakantie hé. Wel beetje veel regen das balen. Beetje aan het klussen enzo. Verder geen nieuws. Veel plezier daar.
Liefs Kim

Marja schrijft:

Hallo Manny,
We zijn weer thuis, en heb nu wat meer tijd om je verhaal te lezen. Nu zonder tractor, begin je daar dus helemaal niets. Voor de tytebaerjam houd ik mij zeker aanbevolen. Het is wel interessant om te lezen hoe zo'n boerenbedrijfje functioneert, je hebt er al aardig verstand van.
Hier is afgelopen week ook wisselvallig geweest, een paar mooie dagen waren er ook bij. Vrijdag had ik met Ida in de zee gezwommen (Ida alleen pootje baden)
bij Groet, water was lekker.
Groetjes, je moe M

Linda schrijft:

Hoi Manny,

Leuk om je verhalen te lezen en je foto's te zien.
Je ziet er goed uit. Veel plezier daar, geniet ervan!

Groetjes Linda

Helma van Leeuwen schrijft:

Tjonge Manny, wat een onderneming. Druk,indrukwekkend, maar ook een beetje eenzaam. Je bent toch (hoop ik) wel terug voor de winter. Die vind ik in Zweden al zo somber, donker en lang. Laat ochtend, vroeg avond ,wel veel sneeuw, wat de boel een beetje lichter maakt. Maar dan in een prachtige, maar afgelegen omgeving als die bij jou.... kom dan maar gauw terug. Heel veel sterkte, ook plezier en geniet nu nog maar zo veel mogelijk van de mooie uitzichten en de rust. Liefs, Helma

marlyn schrijft:

Hallo Manny,
Wat een ontzettend fijne blog! (maar wel weer tijd voor een update!!)
Goed om te lezen, want ik denk vaak aan je en wat je aan het doen bent.
Hoop dat alles nog altijd zo fijn is, geniet en dikke kus Marlyn

Manny schrijft:

Hoi Marlyn,

Wat leuk dat je mij website hebt bezocht! Nou het is nu weer bijgewerkt. Op de summerfarm had ik beperkt internet vandaar maar nu kun je voorlopig weer even vooruit!.....Fijn om wat van je te horen. Gaat goed hier met mij.

Manny

Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit reisverhaal.

naam *
bericht *
   Stuur mij een e-mail bij nieuwe reacties op dit verhaal.

Trondheim 30 juli

Laatste reacties

Meer reacties

Blijf op de hoogte!

Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.

E-mail adres: